expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

16 Ocak 2020 Perşembe

Katalunya Sektör Rehberi


KATALUNYA’DA ÖNE ÇIKAN SEKTÖRLER

1) YİYECEK & İÇECEK 

 Katalunya Avrupa’da en büyük yemek kümelerinden biridir.
Yiyecek ve içecek endüstrisi, Katalan Ekonomisi’nin en büyük sanayi sektörüdür. Katalunya'daki 2700'den fazla şirket Avrupa'nın en büyük yemek kümelerinden birini oluşturmaktadır.
Sanayi cirosunun % 19,7'siyle yiyecek ve içecek sektörü, işgücünün %
18'ini istihdam eden ve 26 milyar Avro’nun üzerinde bir ciro yaratan Katalonya’nın en önemli endüstrisidir (2011 ve 2015 arasında% 8,9 artış). Katalan Yiyecek ve İçecek Sektörü, İspanyol Yiyecek ve İçecek Cirosu’nun % 23.9'unu temsil ediyor.
Katalunya, dünyanın en önemli yiyecek ve içecek fuarlarından biri olan Alimentaria, önde gelen paketleme fuarı Hispack ve Bta., Gıda Endüstrisi Ekipmanları ve Teknolojisi Fuarı’na ev sahipliği yapıyor.

İhracat;

2009'dan bu yana pozitif bir ticaret dengesiyle, son on yılda Katalunya Yiyecek ve İçecek İhracatı, Katalan Toplam İhracatı’nın % 11.3'ünü ve İspanya Toplam Gıda İhracatı’nın ise % 28.5'ini oluşturmuştur. 
Katalunya, İspanya Gıda Sektörü’nün düzenli ihracat yapan firmalarının % 29,8'ine ev sahipliği yapıyor. 
Toplamın % 39'unu oluşturan et işleme ve konserveleme ve et ürünleri, en güçlü ihracat yapan alt sektörlerdir; bunu, içecek üretimi (% 12.9) ve sebze ve hayvansal yağlar (% 10.8) izlemektedir.

Doğrudan Yabancı Yatırım - DYY

FDI Markets verilerine göre, Katalunya'da 2013-2017 arasında 27 FDI projesi kaydedildi. Bu projeler 626,5 milyon Avro toplam sermaye yatırımını ve 2,459 kişiye iş olanağını temsil ediyor.

Gastronomi, Yaratıcılık ve Yenilik

Katalunya'da, gastronomi, gelenek ve yeniliğin dinamik bir karışımı sayesinde, Ferran and Albert Adria ve the Roca Brothers  gibi Michelin yıldızlı birçok restoran vardır.

Katalunya Bölgesi’ndeki Tüm Değer Zincirleri

Katalunya, ana alt sektörleri gıda ve içecek endüstrisinin tüm değer zincirini temsil eden gıda kümelerine ev sahipliği yapmaktadır:
*Et Kümesi : İspanya, işlenmiş domuz üreticiliğinde dünyada dördüncüdür. Katalunya, yılda 1,6 Mil ton işlenmiş domuz üretmektedir (İspanyol Domuz Üretimi’nin % 44'ü). Katalunya'da İspanya İhracatı’nın % 71'i üretilmektedir.
*Şarap ve Cava( Katalan Şampanyası): Katalunya, yaklaşık 10.000 şarapçıya (Bağcı, üzüm yetiştirip şarap yapan kimse) ve yaklaşık 600 şarap mahzenine ev sahipliği yapmaktadır. Çeşitli ve çok yönlü şaraplar üreten 12 DOs (Menşe Garantisi) vardır. Torres, Codorniu ve Freixenet, sektördeki en büyük Katalan şirketleri ve ihracatçılarıdır.
*Karma Yem: Katalunya, AB karma yem üretiminin % 4,3'ünü üretiyor ve Katalan yem üretiminin % 20'si ihraç ediliyor.
*Zeytinyağı, Fındık ve Taze Meyve: Geleneksel olarak yetiştirilen, sanayileşen ve Katalunya'dan ihraç edilen Akdeniz ürünleridir.

*Madensel Sularda Bitki Yetiştirme *Gurme Ürünleri *Beslenme ve Sağlık Kümesi *Gıda Ambalajları ve Makineleri

*Yemek Servis Kümesi: Ana tedarikçileri, distribütörleri, uzmanlaşmış lojistik şirketlerini ve alanları, Sehrs veya EatOut Group gibi organize talepleri toplar.

Katalan Yiyecek ve İçecek Sektörü, Yeni Trendlerin Zirvesinde

Barselona - Katalunya, sofistike bir pazar, tüm yiyecek ve içecek değeri zinciri, en iyi araştırma merkezleri, yiyecek ve içecek yatırım projeleri için yetenek ve teknik bilgi sunuyor. "Ücretsiz" ürünler, gurme gastronomi, sağlıklı yiyecek ve içecekler ve hazır yemekler, yatırımcı fırsatlarının arttığı Katalunya'daki başlıca yiyecek ve içecek eğilimleridir.

2) YAŞAM BİLİMLERİ


Katalunya'daki Yaşam Bilimleri Çalışması’na göre, Katalan GSYİH'nın % 3,4'ü için 17,802 Milyon Avroluk yıllık ciroya sahip ve 1,060'dan fazla şirkette 53,731 kişi istihdam ediliyor.

Katalunya Uluslararası İlaç Şirketleri İçin Harika Bir Pazar

Katalunya'da 125 ilaç şirketi bulunmaktadır (2007). İspanya kapsamında, Katalunya, İspanya İlaç Cirosu’nun % 71,6'sını (2017) ve İspanya İlaç İhracatı’nın % 43,7'sini (2016) karşılıyor.
İspanya'nın önde gelen eczacılık bölgesi olan Katalunya, İspanya'daki en büyük beş ilaç firmasına ev sahipliği yapmaktadır: Almirall, Esteve,
Ferrer, Grífols ve Uriach. Katalan ilaç endüstrisinin Ar-Ge harcamaları, Ar-Ge'de toplam Katalan Endüstri Harcamaları’nın % 32.1'ini oluşturmaktadır.

Katalunya ayrıca Lacer, Kern Pharma ve Isdin'e ve ülkedeki ana API şirketlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca, burada Novartis, Sanofi, Boehringer-Ingelheim, Bayer, Roche, Menarini, Pierre Fabre, Pfizer, Intas İlaç-Accord, AstraZeneca, Synthon, Angelini, Zambon veya Merck gibi birçok uluslararası şirket kurulmuştur.

Hızla Büyüyen Bir Tıbbi Cihaz Endüstrisi ve Son Derece Yenilikçi E-Sağlık Projeleri

Katalunya'da, esas olarak yüksek teknolojiye ve kişiselleştirmeye sahip 176 tıbbi cihaz şirketi var (2017. Katalunya, İspanya'daki tıbbi cihaz üretiminin % 42'siyle İspanya'daki dağıtımına öncülük ediyor.
Katalunya'daki bu hızlı büyüyen tıbbi cihaz endüstrisi, İspanyol Medtech Sanayi Cirosu’nun % 24,4'ünü ve İspanyol Medtech İhracatı’nın % 37,8'ini oluşturuyor.
Katalunya'daki Sağlık Teknolojisi Endüstrisi yerel şirketleri -Phibo, BioSystems, Deltalab, Stat-Diagnostica, Avinent, Grifols veya Texpol - ve önde gelen tıbbi cihaz şirketlerini birleştirmektedir. Bunların arasında Olympus, Roche Diagnostik, Hartmann, Werfen-Biokit, Dako-Agilent, BBraun, Siemens, GE Healthcare, Stryker, Boston Bilimsel, Holojen, Gaes, Menarini Teşhis, Azbil, Johnson & Johnson, Fresenius-Kabi veya Zimmer vardır.
e-Sağlık endüstrisi için, binden fazla çalışanı olan, aynı zamanda 126 e-Sağlık ile ilgili girişim ve 138 e-Sağlık projesi kullanan bazı olgun esağlık şirketleri bulunmaktadır. e-Sağlık Merkezi (UOC), güney Avrupa'da elektronik sağlık alanında ilk akademik merkezdir.

Katalunya'da Lider Bir Biyoteknoloji Endüstrisi

Katalunya, İspanyol Biyoteknoloji Şirketleri’nin % 40'ı olan 280 biyoteknoloji firması (2017) ile dinamik bir biyoteknoloji endüstrisine ev sahipliği yapıyor. Amgen, Inkemia, AB-Biyotik, Biokit, Salvat, Reig Jofre, Oryzon, Advancell, Gendiag, Readycell, Bionure, Alexion, GP Pharm, Endor veya Lipotec, Katalonya'daki biyoteknoloji endüstrisinin bir parçasıdır.
Katalunya, İspanya’nın özerk toplulukları arasında biyoteknoloji Ar-Ge faaliyetlerine ilişkin iç harcamalar, 2015 yılında sektördeki toplam İspanyol Ar-Ge harcamalarının % 29,5’ini temsil eden 454,7 milyon Avro’ya ulaştı.

Endüstri Çeşitliliği

Biyoteknoloji-Terapötikler ve Teşhis (%5)
Biyoteknoloji-Ar-Ge Hizmetleri (%13)
Biyoteknoloji – Diğer (&11)
Tedarikçiler ve Mühendislik (%25)
Profesyonel Hizmetler ve Danışmanlık(%17)
Tıbbi Teknoloji (%10)
Sağlık Teknolojisi (%10)
Eczacılık (%6)
Yatırım Kuruluşları (%3)

‘’871 Firma, %29’u Biyoteknoloji…’’

Katalunya’nın Aktif Araştırma Ortamı, Yaşam Bilimleri Sektörüne Dinamizm Katıyor

Biocat Outlook'a göre, Katalunya'nın yaşam bilimleri veya ilgili disiplinlerde (nanoteknoloji, fotonik vb.) çalışan 89 araştırma kurumu var. Bu merkezler 780'in üzerinde aktif araştırma grubu ve biyoinformatik, genetik / genomik ve nanoteknolojinin ana alanlarında ve kanser ve nörodejeneratif hastalıkların terapötik alanlarında 360'dan fazla araştırma projesi oluşturmuştur (Biocat 2016).
Bu araştırma merkezlerinde, 5.606'sı araştırmacı olmak üzere 11.000 kişiden oluşan bir işgücü var ve 18 Katalan Üniversite Hastanesi ve 9 hastanesi araştırma enstitüsünde biyomedikal araştırmaya ayrılmış 5.000'den fazla araştırmacı var.

Klinik Çalışmalarda Dünya Lideri

İspanya, Yeni Avrupa Düzenlemesi’nin yayınlanmasından bu yana klinik denemelerle ilgili ulusal mevzuatı kabul eden ilk Avrupa Ülkesi’ydi. İspanya, klinik araştırmaların sayısında Avrupa'da ikinci sırada ve onaylanan çalışmaların % 78'i Katalunya'da bulunmaktadır. Aynı şekilde, İspanya'da yapılan klinik çalışmaların % 55'i Katalunya'daki Etik Komitelere sunulur.

Yabancı Yatırımlar, Ortaklıklar, Ortak Girişimler ve Devralmalar

Katalunya, 2014 ve 2018 yılları arasında İspanya'daki DYY projelerinin % 37,5'ine ve İspanya'daki DYY sermaye yatırımının % 42,6'sına yoğunlaşmıştır.
Yaşam bilimleri ihracatı, 2018'de 5.689.6 milyon Avro'luk bir rekor seviyeye ulaştı.

Yabancı Şirketler İçin Yatırım Fırsatları

Katalunya, yaşam bilimleri endüstrisinde farklı yatırım fırsatları sunmaktadır. Değer zinciri Ar-Ge'sine göre, lojistik merkezler, klinik denemeler ve ilaç alt sektörü vurgulanmaya değerdir.

*Dijital Sağlık

Katalunya ve İspanya, IoT(Internet of Things) cihazlarında (Dünyanın 8'inci) ve yüksek hızlı ağlarda (Avrupa’nın 1'inci) ilk uygulayıcılardır. Barselona, dünyanın 4. teknoloji kenti ve Avrupa'nın 5. teknoloji merkezi olarak kabul edilmektedir.

*Tıbbi Teknoloji

Katalunya, % 25'lik bir CAGR (Yıllık Bileşik Büyüme Oranı) cirosuyla büyüyen tıbbi teknolojiler şirket yoğunluğunda 4. Avrupa Ülkesi’dir (2011-2014). Bu şirketler ağırlıklı olarak yüksek teknoloji ve kişiselleştirmeye sahiptir (% 47,4) ve orta-yüksek teknoloji ve uzun süreli olanlar, Katalan Medtech Cirosu’nun % 47,5’ini oluşturmaktadır.
*Gümüş Ekonomi/Silver Economy (60 yaşın üzerindeki insanlara yönelik tüm ürün ve hizmetleri kapsar)
Katalunya Ticaret & Yatırım, toplam 9.003 € M ciro ile 545 şirketten oluşan güçlü bir Katalan gümüş ekosistemi belirledi.
*Büyük Veri/Big Data (Büyük veri: Gelişmiş görüş, karar alma ve süreç otomasyonu sağlayan düşük maliyetli, yenilikçi bilgi işlem biçimleri gerektiren yüksek hacimli, yüksek hızlı ve / veya yüksek çeşitliliğe sahip bilgi varlıklarıdır.)
Avrupa Komisyonu'ndaki son bir araştırmaya göre, Katalunya, büyük veri projelerinde İngiltere ve Almanya'nın üzerinde Avrupa'da büyük veriler elde ediyor. Katalunya, büyük veri girişimleri, önde gelen Büyük Veri Konferansı dahil konferanslar ve HP, Oracle ve IBM gibi endüstri devleri ile dolu büyük bir veri ekosistemine sahiptir.

*Onkoloji

Katalunya'da onkoloji, daha fazla Ar-Ge kaynağının tahsis edildiği tedavi alanıdır, somut olarak inovasyondaki toplam biyomedikal yatırımın % 36'sı. Aslında, Onkoloji, Katalan biyolojik bölgesinin en önemli araştırma alanı olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca, Katalanca kapsamlı klinik çalışmalar, temel olarak onkoloji tedavilerine odaklanır (Tüm klinik çalışmaların % 35'i).

3) E-TİCARET


Genel satıcılardan uzmanlaşmış mağazalara kadar olan çevrimiçi satış şirketleri, ABD, Çin, Japonya, Almanya ve Brezilya gibi ülkelerde büyük pazar payına sahiptir. Genel olarak ürünler, tümü çevrimiçi satışlar açısından avantaj sağlayan turizm, seyahat, eğlence ve yazılımla ilgilidir.

Katalunya’da

Privalia, eDreams, Grupalia, LetsBonus, Ofertix, Uvinum ve Atrapalo gibi işletmelerle Barselona, Güney Avrupa'da e-ticaret için bir kriter haline geldi. Şehirde uluslararası varlığa sahip 20 şirket, toplam 5.000 profesyonel işgücü ve toplam 2.000 milyon Euro ciro var.

20 Yıllık Tarih

1993, bu sektördeki ilk şirket ve girişimcileri gördü.
Doksanların sona ermesiyle ikinci bir yeni iş dalgası vardı.
Çeşitli işletme okulları, programlarında dijital senaryoyu dikkate almaya başladı. Start-up’lara ve ICT'ye (Bilgi ve İletişim Teknolojileri) finansal destek verecek projeler kuruldu: El Cibernàrium ve Glòries Incubator (1997'de ortaya çıktı) ve 22 @ bölgesi. Aynı zamanda ilk özel yatırım fonları faaliyete geldi.
2010 yılı civarında, üçüncü bir büyüme dönemi, Barselona'da mevcut ekosistemin (hem iş tecrübesi hem de kamu projeleri) önceki on yılda gelişmekte olan e-ticarette bir patlama yarattı.



Barselona neden e-ticaret sektörüne hitap ediyor?
Barselona’nın kendi markasının sağlıklı çekiciliğinin yanısıra, e-ticaret şirketlerinin merkezi olarak şehrin güçlü noktalarından bazıları, sektördeki 20 yıllık tecrübesi, Katalunya'daki mevcut yetenek havuzu ve Mobil Dünya Başkenti. Şehir, merkezi Barselona'da bulunan çok uluslu şirketlerle birlikte bulunan genç şirketlerin elinde gelişen yenilikçi projeler kültürüne sahiptir.
Katalunya'da ayrıca iş bilgisini artırmaya odaklanan bir üniversite ekosistemi vardır. Prestijli üniversiteler, öğrencileri teknolojik konularda eğitmekte ve gerekli işletme yönetimi araçlarını sağlamaktadır. 
Barselona, son birkaç yılda dünyanın en önemli mobil teknoloji ticaret fuarı olan, Mobil Dünya Kongresi'ne ev sahipliği yapıyor. Bu, e-ticaret sektörüne ve gelecek nesil m-ticaretine daha da fazla destek veriyor.

Gelecek: M-Ticaret

M-ticaret e-ticarileştirme sürecini hızlandırabilir, ancak karakteristik özelliklerini de dikkate alarak değiştirebilir:
*Yeni satın alma modelleri, dürtü alımı( görür görmez satın alma) arttı.
*Akıllı telefonlar ekranları daha küçük olduğu için ürünleri karşılaştırmak daha zor olabilir.
*Çevrimiçi perakendecilerin yoğunlaşması anlamına gelebilir.
*M-ticaret mağazaları açmak daha ucuz olabilir.
*Uzman operatörler, toptan satışlar arasında hayatta kalabilmektedir.

Ancak, m-ticaret için bazı engeller hala mevcuttur. Müşteriler için kullanılabilirlik sorunları ve güvenlik endişeleri olabilir ve perakendeciler m-ticaret’in tüm faydalarını sınırlayan katı eski sistemlerinden zarar görmektedir.

E-Ticaret ve Teknoloji Barselona Kümesi

Son zamanlarda, dünyadaki diğer şehirlerin (Londra - Hub Silikon
Roundabout , Berlin, Paris, Tel Aviv, Sidney, Sao Paulo ve Silikon Vadisi) takip ettiği rotayı takip ederek, dijital ve e-ticaret sektöründeki bazı şirketler, Barcelona E-Ticaret ve Teknoloji Kümesi’ni oluşturmak için güçlerini birleştirdi.

*Teknoloji ve e-ticaret şirketlerinin kurucuları
*Risk sermayesi firmalarının yöneticileri
*Teknoloji ve e-ticaret şirketlerinin kurucuları
*Dijital olmayan işletmelerde e-ticaret işletmesinin yönetimi *Barselona merkezli teknolojik çokuluslu şirketlerin üst düzey yöneticileri ve yöneticileri

4) TEKSTİL MAKİNALARI

Katalunya, tüm şirketlerin % 54'ünü oluşturan tekstil makinesi üreten şirket sayısı bakımından İspanya'nın en üst bölgesidir. Ayrıca, İspanya
Tekstil Makineleri Endüstrisi’nde önde gelen 10 firmadan 7’si Katalan’dır. Şu anda, Katalunya'da bu sektörde 104 şirket bulunmakta, 221 milyon Euro ciro yaratılmakta ve 1.253 kişi istihdam edilmektedir. 
Neredeyse tüm şirketler KOBİ kategorisine giriyor, % 65'i ihracat yapıyor ve şirketlerin sadece % 5,7'sinin yurtdışında iştiraki var.

Sektörün değer zinciri 4 farklı alana ayrılabilir: İplikçilik, dokuma, konfeksiyon ve boyama ve cila, daha sonra moda endüstrisi ve ev eşyaları gibi farklı tekstil sektörlerinde kullanılır. Bir diğer önemli alan ise otomotiv endüstrisinde, hijyen ve tıp sektöründe, tarım, ambalajlama, kimya sektöründe ve inşaatta kullanılan teknik ve dokumasız kumaşlardır.

Katalunya’nın Tekstil Makineleri İhracatı, 2009-2018’de bu

sektördeki İspanyol ihracatının % 70’ini oluştururken, 2018’de % 75’e, Katalunya’nın İthalatı ise İspanya’nın % 50’sini oluşturuyor. Ayrıca, 2009-2018 döneminde pozitif bir ticaret dengesi yaşanırken, ithalat ve ihracat artmıştır.

Yetenek ve Yaratıcılık

Katalunya'daki tekstil makineleri endüstrisinin başarısının bir kısmı, yetenek ve yaratıcılık konsantrasyonundan ve tekstil ve moda endüstrisinin, tekstil makineleri endüstrisini daha rekabetçi hale getirmek için hayati önem taşımasından kaynaklanmaktadır. Çok çeşitli farklı üniversiteler tekstil ve moda dersleri sunmakla kalmaz, aynı zamanda Barselona Tasarım Merkezi ve Design Hub Barcelona gibi bazı kurumlar sektörün dinamizmini sağlar.

Teknolojik yenilik, Leitat ve Eurecat gibi teknolojik merkezlerin yanı sıra, Katalan Politeknik Üniversitesi’nin özel tesisi Intexter ile garanti edilmektedir, bunların tümü ekosistemdeki yeniliği maksimize etmeye adanmıştır.

Sektördeki fırsatlar, çalışma şeklini değiştiren küresel trendlere uyum sağlayarak bulunabilir. Örneğin, sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi, üretim sürecinde tüketilen su miktarının ve atık miktarının azaltılmasında inovasyon gerektirmektedir. 3D baskı teknolojisi daha fazla esneklik ve kişiselleştirme sağlar ve aynı zamanda hammaddelerin daha verimli kullanılmasını sağlarken piyasaya girme süresini kısaltabilir. Ayrıca, bu esnekliğe duyulan ihtiyaç, pazara uyum sağlamak için imalat makinelerine yeni yaklaşımlar gerektirmektedir.

Sektöre bir destek olarak 2019'da, sektörün en önemli etkinliklerinden biri olan – ITMA, tekstil dünyasını yenilemeye adanmış - Katalonya’nın başkenti Barselona’da, her 4 yılda bir taze fikirleri, etkili çözümleri ve ticari büyüme için işbirliğine dayalı ortaklıkları keşfetmek üzere organizasyon düzenlendi. Tüm değer zinciri için entegre çözümler sunan 19 farklı sektörden katılımcıyı, 45 ülkeden üreticiyi ve 147 ülkeden ziyaretçiyi bir araya getirdi.

5) AKILLI ŞEHİR


Barselona, dünyadaki akıllı şehirlerin sıralamasında en üst sıradadır.
Barselona, dünyadaki akıllı şehirlerin sıralamasında ilk sıralarda yer alıyor. Katalan Başkenti, Singapur'dan sonra dünyanın ikinci akıllı şehridir (Juniper Research, 2016). Katalunya, başkentindeki faaliyetin yanısıra, kent yönetimi için akıllı çözümlerin benimsenmesinde öncüdür; kamuoyu ve özel girişimlerle uluslararası alanda tanınmış stratejiler ve belediye projeleri geliştirmek.
Barselona, Mobil Dünya Başkenti’dir ve verimli enerji sistemleri ve akıllı transit çözümlerinden (otopark, toplu taşıma vb.) öngörülü güvenlik modellerine veya su kullanım çözümlerine kadar tüm akıllı çözümleri birleştiren, kolaylaştıran ve güçlendiren güçlü bir BİT sektörü vardır.



Smart City Expo Dünya Kongresi


Smart City Expo Dünya Kongresi, günümüzün kentsel sorunlarında ve teknolojik devrimde dünya çapında lider bir buluşmadır. 2011'den bu yana, etkinlik fikirleri, ağ oluşturma, deneyimler ve uluslararası iş anlaşmaları için lider bir platform olmayı başarmış ve dünyanın en iyi karar vericileri kentsel gelişim bağlamında bir araya getirilmiştir.
Barselona, genelde her yıl kasım ayında gerçekleşen bu kongrede, 25,000+ ziyaretçiye, 1000+ sergi açana, 400+ konuşmacıya, 700+ şehre, 140+ ülkeye ve 65+ etkinliğie ev sahipliği yapıyor.
*2019 kongresi: 19-21 Kasım, Gran Via Venue)

Katalunya’daki Akıllı Şehirlerin Akıllı Ekosistemi


ACCIÓ (2016) tarafından hazırlanan yeni bir çalışma, ilk kez Katalunya'daki akıllı şehirler tarafından oluşturulan ekonomik faaliyete dair derinlemesine bir bakış açısı sunuyor. Katalunya'daki sektör, 116.163 çalışanı olan (2015) 270 şirketten oluşmaktadır. 2015 yılında sadece akıllı şehir sektörüne bağlı kolektif ciroları 6,968,33 milyon Avro olarak gerçekleşti. Bu rakam, Katalunya’nın iş ortamı için ne kadar önemli olduğunun kanıtı olarak, Katalan GSYİH’nın % 3’ünü temsil ediyor.

Akıllı şehir sektöründe çalışan şirketler için en büyük kritik kütleyi oluşturan üç alan: Atık yönetimi, mobilite ve aydınlatmadır. Sektör, büyük ölçüde küçük ve orta ölçekli şirketlerden (şirketlerin % 82'si KOBİ'lerdir) son derece uluslararasılaştırılmıştır: Katalan Akıllı Şehir Şirketleri’nin % 51'i ihracat yapıyor ve % 17'sinin yurt dışında şubeleri bulunmaktadır. Uluslararası varlığa sahip şirketler, ekipman ve ürün üreten, büyük veri servislerinde çalışan ve IoT (Internet of Things) elementleri üreten firmalardır.

Sektörler ve Yatırım Fırsatları

Akıllı şehirlerde uzmanlaşan kümelerin, teknolojik merkezlerin ve üniversitelerin varlığı, son yıllarda Katalunya'da bu sektördeki iş faaliyetlerinin geliştirilmesinin ardındaki nedenleri açıklarken önemli bir rol oynamaktadır.
Katalunya, halihazırda bölgede akıllı varlığı bulunmayan, ancak teknolojik gelişimi yüksek ve son dört yılda uluslararası projeler yürüten şirketler için akıllı şehir ortamına yabancı yatırım fırsatları sunuyor.
Avrupa Birliği’nin Akıllı Şehir Teknolojileri - Horizon 2020 Projeleri aracılığıyla - enerji, mobilite, altyapılarda BİT entegrasyonu ve veri yönetimi ile ilişkili olanlara öncelik veriyor.
Katalunya'da akıllı şehirlerle ilgili çeşitli girişimler ve varlıklar arasında: ACCIÓ gibi kamu yönetiminde proje ve girişimleri teşvik eden, organize kümeler, üniversiteler, teknolojik merkezler ve diğer kilit oyuncular, ticaret fuarları ve uluslararası ağlar yer almaktadır.
Katalonya'daki Akıllı Şehir Projelerine Örnekler

*GrowSmarter

Barselona, Stockholm ve Köln ile birlikte, Horizon 2020 Fonu ile ilk Akıllı Şehir ve Topluluklar’daki başvuru için GrowSmarter Projesi’nin üç deniz feneri kentinden biridir. 

Modular Open Big Data Energy

Gelecek bölge çerçevesini iyileştirme, Araştırma ve Teknolojik Gelişim için 7. Çerçeve Programı (FP7) kapsamında Küçük veya Orta Ölçek Odaklı Araştırma Projesi (STREP) tarafından ortak olarak finanse edilen üç yıllık bir projedir.
 

Solar HUB Open Collaboration Program

Güneş enerjisinin kentsel alanlara entegrasyonu konusunda uzmanlaşmış Katalan Şirketi SIARQ, farklı şehir ortamlarının ihtiyaçlarına göre farklı akıllı şehir sensörlerini dahil etmek için tasarlanmış yenilikçi, sıfır emisyonlu ve akıllı bir güneş sokak lambası geliştirmiştir. 
SIARQ, bu ürünü, yerel yönetimler, teknoloji şirketleri ve vatandaşlar arasındaki ortak çalışma süreci ile çalışan Solar HUB Açık İşbirliği Programı (SHOC) adlı bir açık inovasyon programı ile birlikte piyasaya sundu.
SIARQ, Barselona’nın Zona Franca Semti’ndeki şirket merkezinin yanında gelecek ay Akıllı Bölgesi’nde iki SOLAR HUB’ı kurmayı planlayan telekomünikasyon şirketi Cellnex’in desteğini alıyor.

6) DÖNGÜSEL EKONOMİ

Döngüsel ekonomi, kaynaklardan en üst düzeyde faydalanarak ve atık üretimini en aza indirerek şirketlerin ekonomik performansını iyileştirmenin bir yoludur.
Ellen Macarthur Vakfı'na göre, Avrupa'daki döngüsel ekonomi mevcut modelin yarattığı kazancı iki katına çıkarabilir. Ayrıca, hammadde tüketimini % 32 ve emisyonları % 50 azaltmak anlamına geliyor.

Katalonya’da Döngüsel Ekonomi

Katalan Şirketleri, atık malzemeler, su ve yenilenebilir enerji sektörlerinde döngüsel ekonomi çözümleri sunmaktadır. İşletmelere çevresel çözümler sunmaya yönelik araştırmalar yapan ve geliştiren 217 araştırma grubu ve teknoloji merkezi bulunmaktadır.


Katalunya'da döngüsel ekonomide en büyük iş potansiyeline sahip olan sektörler şunlardır: 
*Yiyecek içecek
*Lojistik
*Taşıma
*Kimyasallar
Otomobil paylaşımı, elektrikli araçlar ve kendi kendine sürüş araçları veya yeni malzemelerin kullanımı gibi yenilikler, döngüsel ekonominin uygulandığı alanlardır ve endüstriyel işlemlerin maliyetini % 50'ye kadar azaltabilir.

Yeni İş Modelleri ve Yenilikçilik

Döngüsel ekonomi tarafından yaratılan ürünler, tamir veya yeniden imalat işlemleri sayesinde yeni bir yaşam süresine sahip olacak şekilde tasarlanmıştır.
Döngüsel ekonomiye bakmanın bir başka yolu da mülkiyet modellerinde yapılan değişikliklerden geçiyor: tüketiciler mülk sahibi olmaktan mülk kullanıcıları olmaya geçiyor, bu nedenle tüketiciler çamaşır makinesi, cep telefonu veya araba gibi ürünleri kiralıyor veya paylaşıyor ve şirketler ilgili hizmetleri sağlıyor. “Daha azıyla daha fazlasını yapmak” ile ilgili değil, “zaten sahip olduklarımızla daha fazlasını yapmak”, kayıp fırsatları ortadan kaldırmak ve düşük kullanım problemini çözmekle ilgili.

Döngüsel Ekonominin İşinize Sağladığı Faydalar

Döngüsel ekonomi, sadece çevreye karşı daha saygılı olmakla kalmaz, aynı zamanda yenilik için bir itici güçtür ve şirketler için ekonomik bir fırsatı temsil eder:
*Kaynak verimliliğinde artış
*Maliyetlerde tasarruf
*Rekabetçi farklılık
*Yeni pazarlara erişim
*Yenilik uygulamalarını benimsemek.

Şirketinizdeki Döngüsel Ekonomiyi Desteklemek İçin Katalunya'nın Sunduğu Tüm Girişimleri Keşfedin

*Döngüsel ekonomiyi ürünlerinize veya süreçlerinize dahil etmenize yardımcı olabilecek sertifikalı tedarikçilerimizle gelişmiş teknolojik hizmetleri, taşeronluk yaparken doğrudan bir mali indirim olan Yenilik Kuponları’nı kullanın.
*Katalunya'da mevcut en iyi teknolojiyi kullanarak, TECNIO geliştiricileri ve kolaylaştırıcıları ile birleştirerek rakiplerinizden sıyrılın.
*Kendi inovasyon süreçlerinizi hızlandırmak için yıkıcı teknolojiler ve yenilikçi iş modelleri ile Katalan Şirketleri’yle işbirliği yapın. Onları Barselona&Katalunya Startup Merkezleri’nde bulun.
*Ar-Ge +I projeleri için teşviklerle vergi indirimlerinden yararlanın.
*Horizon 2020 Yardım Servisi ile projelerinizi Avrupa düzeyinde sunmak için uluslararası kapsamınızı geliştirin ve ideal ortakları bulun.
*Enterprise Europe Network'te (Avrupa Kurumsal Ağı), işbirlikçi Ar-Ge +I projeleri geliştirmek için olası ortakları bulabilirsiniz.
*Döngüsel ekonomi çözümlerinizi Ar-Ge projelerini destekleyen Industrial Research and Experimental Development Nuclis aracılığıyla bireysel olarak veya diğer yerel ve uluslararası şirketlerle işbirliği içinde geliştirin.
*Alanınızdaki diğer şirketler ve kuruluşlarla büyük Ar-Ge ve inovasyon
projelerini desteklemek için Avrupa fonu olan yeni RIS3CAT Toplulukları’na katılın.

*Smart City Expo Dünya Kongresi gibi, Barselona'da düzenlenen büyük kongrelere katılın.

7)VİDEO OYUNLARI

Katalanca Video Oyunu Endüstrisi, dijital içerik alanındaki en dinamik sektörlerden biridir ve kendisini dijital ekonominin itici gücü olarak konumlandırmaktadır. Endüstri, küresel vizyona sahip genç, yenilikçi bir endüstri olarak şekillendiği için mükemmel iş olanaklarına ve mükemmel iş yaratma olanaklarına sahiptir.

Katalanca oyun ekosisteminde 140 şirket…
Katalunya'da (İspanya Toplamı’nın % 30.8'i) kurulmuş 140 video oyun şirketi, 2.982 çalışan (İspanya'nın% 47'si) ve 364 milyon Avro ciro (İspanya'nın % 52'si) vardır.

Son 5 yılda, Katalunya, video oyun endüstrisinde (FDI Markets) DYY iş yaratma alanında Avrupa'da 2. bölge olmuştur. Aynı dönemde, Katalunya, video oyunlarındaki DYY projelerinde 36.31 milyon Avro'luk bir sermaye yatırımı olan 3. Avrupa Bölgesi olmuştur ve İspanya'daki video oyun sektöründe alınan DYY projelerinin % 80'ine yoğunlaşmıştır.

Ulusa ve uluslararası video oyun şirketleri, Katalunya'da, Social Point veya Akamon gibi edinimi sona eren yerel genç girişimcilerden, Activision, King, Scopely veya Ubisoft gibi büyük çokuluslu şirketlere yatırım yaptı.


Barcelona Games World

Barcelona Games World, hem ulusal hem de uluslararası video oyunları alanındaki yayıncılar, geliştiriciler, melek yatırımcılar, yatırım fonları ve bağımsız stüdyolar için buluşma noktasıdır. Barselona, 28 Kasım - 1 Aralık 2019 tarihleri arasında, geçen yıl 138.000 ziyaretçiyi ağırlayan bu dijital eğlence fuarının dördüncüsüne ev sahipliği yapacak.


Girişimci Ruh
Şehir, Batı Avrupa’nın en cazip Metropol Yatırım Bölgesi’dir 
(Yer seçimi) ve akıllı ve mobil şehirler için küresel bir kriterdir (Barselona, dünyadaki İkinci Akıllı Şehir’dir).

Avrupa'daki en güçlü istihdam ve gelir yaratıcılarından biri 
olan Barselona, yeni başlayanlar açısından Güney Avrupa'daki ilk merkezdir (Start-Up Genome, 2017).

Avrupa'da Teknolojik Panorama Üzerine üçüncü yıllık 
raporunda, Atomico Yatırım Fonu, Barselona'nın, girişimcilerin sadece Londra ve Berlin'in arkasında yeni bir başlangıç oluşturmak için tercih ettiği üçüncü şehir olduğunu vurguluyor.
Katalunya Oyun Endüstrisi için neden iyidir?

Katalunya, oyun programlamasında Ar-Ge merkezlerinin kurulması, HQ(High quality) & Satış ofisleri için mükemmel yatırım fırsatları ve taşıma ve oyunlaştırma faaliyetleri gibi bazı alanlarda ek iş fırsatları sunabilecek güçlü büyüme trendleri sunmaktadır.

*Barselona ve Katalunya’da dinamik ve yenilikçi bir video oyunu ekosistemi var.
*Katalunya, dünyanın en cazip şehirlerinden biri olarak kabul edilen geniş bir yelpazede uzmanlaşmış video oyunu eğitim programları ve yüksek yaşam kalitesi sunmaktadır.
*Barselona dünyanın 4. en yaratıcı şehri ve Avrupa'nın En Yenilikçi Şehri’dir. Aynı zamanda Barselona, Katalunya’da 1.300’den fazla girişimciye yoğunlaşan, Avrupa’nın 5. Start-up Şehri’dir.
*Barselona, 100.000'den fazla ziyaretçi alan Mobil Dünya Kongresi, Barselona Oyun Dünyası, ESL Müsabakaları ve BCN Gamelab gibi pazar hızlandırıcı Uluslararası fuarlara ve etkinliklere ev sahipliği yapıyor.
*Katalunya, önde gelen bilimsel olanaklara, Barselona'daki güçlü dijital iş kümesine ve Ar-Ge'ye yabancı yatırımı çeken 1. Batı Avrupa Bölgesi’dir.

Katalonya'da yeni iş fırsatları yaratan beş video oyun trendi
*Sanal gerçeklik
* E-Sports
*Bulut oyunları
*Oyunlaştırma
*Oyun taşıma (Taşıma, aynı zamanda, bir platform, video oyun konsolu veya kişisel bir bilgisayar olmak üzere bir platformda çalışmak üzere tasarlanmış bir video oyununun farklı bir platformda çalıştırılmak üzere dönüştürüldüğü zaman kullanılan terimdir.



8)ICT(Information and Communications technology) & MOBİL


Barselona, dünyadaki 4. Teknoloji Şehri (Nesta, 2017), teknolojik geleceğe yönelik en iyi 4. Şehir (PwC, 2017) ve teknoloji yatırımı alanında 5. Avrupa Şehri olarak kabul edilir (London & Partners ve PitchBook, 2019).

BİT(Bilgi ve İletişim Teknolojileri) şirketlerinin sayısı sürekli olarak artmıştır: 2018'de  % 4,5 ve 2013'ten bu yana % 27'lik bir büyüme göstermektedir.

Telekomünikasyon, Siber Güvenlik ve Dijital Toplum Sekreteryası verilerine göre, sektörde, 15.757 şirket, 16.667 milyon Avro ciro (2016) ve 106.400 çalışan (4. çeyrek, 2018) bulunuyor.

Yabancı yatırımcılar için cazip bir BİT sektörü
Katalunya Bilişim Sektörü, 2014 ve 2018 yılları arasında, önceki beş yıllık döneme (2009-2013) kıyasla %96 büyüme gösteren 167 DYY projesi kaydetti. Aynı dönemde (2014-2018) Katalunya, Batı Avrupa'daki sektörde iş yaratma açısından da 5. bölge olmuştur.

Katalunya, İspanya'da BİT DYY hedefi olmuştur; bu, DYY projelerinin % 42'sini, sermaye yatırımının % 23,4'ünü ve İspanya'da BİT sektöründe yaratılan işlerin % 44,7'sini (DYY Piyasaları) temsil etmektedir.

BİT sektöründe teknolojik ve iş fırsatları

Endüstri 4.0

*Internet of Things (Nesnelerin İnterneti)
IoT ve 103 IoT ile ilgili şirketlerde yaklaşık 20 merkez Ar-Ge'ye odaklandı.
* Big Data & Data Analytics (Büyük Veri ve Veri Analitiğ)
Yetenek, uluslararası kabul görmüş Ar-Ge merkezleri, yeni başlayanlar ve birinci sınıf şirketlerle dolu yenilikçi ekosistem.
* 3D Printing (3 Boyutlu Baskı)
Katalunya, HP 3D Baskı Dünyası Genel Merkezi.
* Cybersecurity (Siber Güvenlik)
Katalunya Hükümeti, kamu tarafından finanse edilen kurumlar oluşturarak dijital güvenlik sağlıyor.
* Artificial Intelligence and Machine Learning (Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi)
Önde gelen AI(Artificial Intelligence) şirketlerinin Katalunya'da verimli sahaları ve araştırma merkezleri vardır.
* Robotics (Robotik)
Katalunya'da bulunan en büyük robot üreticileri ve araştırma merkezleri, burayı global bir kriter haline getirmektedir.


SMART MOBILITY & SMART CITIES (Akıllı Hareketlilik&Akıllı Şehirler)

*Connected Vehicle and Autonomous Driving(Bağlantılı Araç ve Otonom Sürüş)
Çiçeklenen BT ekosistemi. Gerçek ortamdaki otomatik sürüş testleri de dahil olmak üzere araç testi için optimum altyapı ve yasal çerçeve.
*Drones(Dronlar)
Katalunya, dünyadaki 10 dron havalimanından birine ve dron start-up'larında uzmanlaşmış bir hızlandırıcıya ev sahipliği yapıyor.

*E-Commerce(E-Ticaret)
Bağlanabilirlik, verimli lojistik ve yetenek Katalunya'yı, Güney Avrupa'yı hedef alan uluslararası şirketler için bir mıknatıs haline getirdi.
*Smart Cities(Akıllı Şehirler)
Barselona, Singapur'dan sonra dünyanın 2. Akıllı Şehri.

STRATEJİK TEKNOLOJİK FIRSATLAR
*Video Oyunları
Önemli start-uplar,devralmalar, özel video oyunları mühendisleri, grafik tasarımcıları ve yaratıcı bir ortam.
*Blockchain(Blok Zinciri, Blok zinciri, blokzincir ya da orijinal adıyla blockchain, kriptografi kullanılarak bağlanan ve güvenli hale getirilen, bloklar adı verilen, sürekli büyüyen bir kayıt listesidir.)
Üniversiteler ve mühendisler sayesinde Katalunya, Blockchain Tech için bir iskele oluyor.
*5G
Şu anda Katalunya'da 5G projesi geliştiren 22 şirket vardır.
*Akıllı Malzemeler ve Çığır Açan Teknolojiler
Katalunya, 30'dan fazla üyesi olan gelişmiş bir malzeme kümesine ve 700 nanoteknoloji ve malzeme araştırmacısına ev sahipliği yapıyor.


2012'den 2023'e Barselona, Mobil Dünya Başkentidir.
Birçoğu Uygulama Geliştirme, Bilişim Servisleri ve Yazılım Geliştirme ve Dağıtıma katılan yaklaşık 1000 Katalan Mobil Sektör şirketi var.

9)EV EŞYALARI VE MOBİLYALAR
Yaşam alanı veya ev eşyası ve mobilya endüstrisi – mobilya üreticileri, aydınlatma, ev tekstili, musluk ve sıhhi tesisat üreticileri ile yer ve duvar kaplama üreticileri Katalunya'da büyüyen ve uluslararası bir sektördür.

Aslında şu anda, sektördeki 1.468 Katalan şirketinin neredeyse % 100'ü KOBİ olarak kabul edilmektedir, şirketlerin % 2.86'sı yurtdışında bir iştiraki ve % 25,88'i ihracatçıdır.
Ekonomik etki açısından, ev eşyaları ve mobilya endüstrisi sektörü, Katalan GSYİH'sının % 2,13'ünü temsil etmektedir. Sektör yaklaşık 5 milyar Avro ciroya sahiptir ve 47,584 kişiyi istihdam etmektedir.

Katalan Ev Eşyaları ve Mobilya Şirketleri, büyük ölçüde Fransa, Portekiz ve İtalya'ya ihracat yapıyor. İthalat açısından, Katalunya Çin, Almanya ve İtalya'daki en popüler pazarlara sahip. Sektördeki fırsatlar ile ilgili olarak, Catalonia Trade & Investment'ın uluslararası iş fırsatları endeksi, sektördeki Katalan Şirketleri’nin uluslararasılaşması için en iyi potansiyele sahip ülkeler olarak İtalya, Fransa, Danimarka, Malezya ve Portekiz'i işaret ediyor.

Sektördeki yeni trendler
Ayrıca, habitat sektörü de ürünlerinin kullanım ve işlevselliğini tamamen etkileyecek yeni zorluklarla yüzleşmek üzere hazırlanmalıdır ve gelecek trendlere uyum sağlayabilen firmalar hayatta kalmak ve büyümek için en iyi donanıma sahip olacaktır.

Örneğin, artan bir kentsel, yaşlanan nüfus ve orta sınıfın artması talebi artıracak ve değiştirecek, ayrıca yeni sürdürülebilirlik gereklilikleri ve döngüsel ekonomi standartları, şirketleri geleneksel iş modellerini yeniden düşünmeye zorlayacaktır.

IoT(Internet of Things) sayesinde hiper bağlanabilirlik, mevcut kişiselleştirme ve bireysel refah ihtiyacı gibi ürünleri de büyük ölçekte dönüştürüyor. Üstelik robotik, 5G ve AI(Artificial Intelligence,Yapay Zeka) gibi yeni yenilikçi teknolojiler, nanomalzemeler ve bakterisit köpükler gibi yeni malzemelerden bahsetmemek, tamamen yeni bir ürün özellikleri yelpazesini tanımlayacaktır.

Küresel ölçekte, 2017 yılında 815 milyar Euroluk bir iş hacmi yaratan bir sektördür; 2020 yılına kadar 1 trilyon Avroya ulaşması bekleniyor. Bu iş kapsamında, ev mobilyası segmenti, 2017'de neredeyse 500 milyar Avro ciroya dikkat çekiyordu.

Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Almanya sektördeki başlıca ihracatçı ve ithalatçı ülkelerdi.

10)YARATICI ENDÜSTRİLER

Dinamik bir medya ekosistemi…

Yayıncılık, sinema, grafik tasarım ve genel olarak güzel sanatlar, tarihsel olarak, üretim ve hizmetlerde yenilikçi, dinamik şirketler topluluğuyla bir araya geldi. Endüstri, aynı zamanda çeşitli üretim sahaları ve iyi bir konum servisi ve yardımcı görsel-işitsel servis hizmeti sunmaktadır: teknik donanım, malzeme, set, döküm, lojistik, danışmanlık, vb. kopyalar, düzenleme, özel efektler, seslendirme, ses, kayıt ve laboratuvarlar gibi. Katalunya Sinema ve Görsel İşitsel Okulu (ESCAC), Hollywood Reporter ve Premier gibi büyük endüstri dergilerine göre, dünyanın en iyi sinema ve görsel-işitsel okullarından biridir.

Katalunya'da medyanın tanıtımı
Bu endüstrinin ekonomi (hizmetler), toplum ve kültür üzerinde büyük etkisi var. Bilişim Teknolojilerinin yoğun kullanımı için çağrıda bulunur ve Katalunya’nın mükemmel telekomünikasyon altyapısını besler. Yerel bir yaratıcılık, yenilikçilik ve girişimcilik, kültürü ve sektörde yaşanan hızlı ve derin değişiklikleri anlayan biri tarafından beslenir. Daha yakın zamanlarda, televizyon, reklam, animasyon, video oyunları ve yeni formatlardaki içerik ve hizmetlerde görsel-işitsel yaratım, insan sermayesi, altyapı ve girişimcilik açısından mevcut kaynaklar nedeniyle büyümüştür.

Rakamlarla Sektör

8 Üniversite görsel-işitsel iletişim ve ses ve görüntü çalışmaları sunar ve yaklaşık 200 TV ve sinema prodüksiyon şirketi vardır.

Katalanca multimedya ve görsel-işitsel üretim sektörü hem yenilikçi hem de yaratıcı içerikte ve ayrıca akıllı içerik, etkileşim, kişiselleştirme, teknolojik değişiklikler ve yeni iş kavramları ve modelleri gibi trendlerde ve gelecekteki gelişmelerde son derece aktiftir.

11)ENDÜSTRİ 4.0
Endüstri 4.0, tasarım, üretim sistemleri ve ürünleri kendileri dönüştürdüğü sürece bağlam, teknoloji ve iş üzerinde bir etkiye sahiptir. Yeni iş modelleri yaratır, verimliliği arttırır, endüstriyel büyümeyi teşvik eder, işgücü profilini değiştirir ve şirketler ve bölgelerdeki küresel rekabetçilik dinamiklerini yeniden tanımlar. Endüstri 4.0 ayrıca talep üzerinde bir etkiye sahiptir (kitlesel kişiselleştirme, ürün ve hizmetlere çok kanallı erişim, tüketici alışkanlıklarının öngörücü bilgisi, bilgiye toplu erişim).
Endüstri 4.0 kavramı sadece fabrikalarda değil aynı zamanda tüm değer zinciri boyunca uygulanabilir. İnsanların, makinelerin ve sistemlerin etkileşimine ve gerçek zamanlı olarak tam bilginin varlığına dayanır. Endüstri 4.0 kavramı nispeten yeni olduğu için (2013), çok az sayıda şirketin iş modelleri tamamen bu alana ayrılmıştır. Ancak, daha yenilikçi sektörlerde faaliyet gösteren bazı şirketlerin ana işlerini Endüstri 4.0'a odaklamaları daha muhtemel olabilir.

Endüstri 4.0 tarafından temsil edilen dijital dönüşüm, üretim, istihbarat ve veri bağlantısı gibi bir dizi teknolojik araca dayanmaktadır:
*Gelişmiş Robotik: insanlarla etkileşim ve performansın iyileştirilmesi.
*Eklemeli üretim: (Eklemeli üretim (3D Printing) belli bir malzemenin, plastik veya sıvı reçine gibi, üst üste eklenerek üretim yapılması anlamına gelir.) 3D baskı, hammadde, stok ve nakliye mesafelerini azaltır.
*Artırılmış gerçeklik: Karar vermeyi ve iş süreçlerini iyileştirmek için işçilere gerçek zamanlı bilgi vermek.
*
*Simülasyon: Gerçek dünyanın sanal bir modelde çoğaltılması ve testlerin yapılması ve makine programlamanın optimize edilmesi.
*Sistem entegrasyonu: Üreticiler, tedarikçiler ve müşteriler gerçekten otomatik değer zincirleri sağlayan bilgisayar sistemleriyle yakından bağlantılıdır.
*Büyük Veri(Big Data): Gerçek zamanlı karar vermeyi desteklemek için toplu veri analizi.
*Nesnelerin İnterneti: Üretken alandaki makine ve sistemlerin bağlantısına ve dış dünyayla bilgi akışına dayalı.
*Siber güvenlik: Kritik endüstriyel sistemleri ve saldırıya karşı üretim hatlarını, endüstriyel telif hakkı, kişisel veriler ve mahremiyete karşı korumak için.
Bulut: Görev sağlama ve daha fazla bilgisayar hizmetinin üretimde çalışmasını sağlamak için.

Endüstriyel bir ekonominin ve güçlü bir bilişim sektörünün birleşimi, Katalunya'daki Endüstri 4.0'ın anahtarıdır:
Sanayi, Katalunya’nın GSYİH’nın % 21’ini temsil ediyor. Bu yüzde Avrupa Ortalaması’nın üzerinde ve halihazırda AB 2020 Hedefleri’ne uygun. Katalunya ayrıca güçlü bir bilişim sektörüne sahiptir. 15.000'den fazla şirket ve yaklaşık 16.000 milyon avroluk yıllık geliriyle BİT, Katalunya'da büyümek için bir zenginlik ve kaliteli işler üreten bir motordur.

ACCIO tarafından yürütülen bir çalışmada, Katalan şirketlerinde süreçlerini sayısallaştırmaya duyulan ihtiyaç konusunda yüksek düzeyde bir farkındalık tespit edildi, ancak bu göreve başlayanlar çoğunlukla büyük firmalar. Çalışma, Endüstri 4.0 ürün ve hizmetleri sağlayan 365 şirketi tanımlamaktadır. Toplam geliri 1.224 milyar Avro (Katalan GSYİH 2015'in % 0,6'sı) ve 23,154 kişiyi istihdam ediyor (2015). Bu şirketlerin toplam gelirleri göreceli olarak düşük olarak düşünülebilir, çünkü Endüstri 4.0 ilk aşamadadır ve birçok pilot projenin hala ölçeklendirilmesi gerekmektedir.

*Tanımlanan şirketlerin % 82,7'si 50'den az kişiyi istihdam etmektedir ve yalnızca % 3'ü büyük şirketlerdir.

*Tespit edilen şirketlerin % 44'ü ihracatçı, % 13'ünün yabancı iştiraki vardır.

*Tüm şirketlerin % 41'i veri ve bağlantı segmentinde olup, toplam geliri en yüksek olan segmentler kontrol ve otomasyon ve veri ve bağlantıdır (her biri % 35).

Katalunya'daki en gelişmiş Endüstri 4.0 teknolojilerinin ana uygulamaları tasarım ve kişiselleştirme, prototip oluşturma, üretim ve montaj, doğrulama, bakım ve pazarlamadır. Dijitalleşme sürecinde en fazla ilerleme kaydeden sektörler otomotiv endüstrisi, tıp teknolojileri ve makine ve teçhizat. Endüstri 4.0'ı uygulama potansiyeli en yüksek olan talep sektörleri, taşımacılık, lojistik ve dağıtım sektörlerinin yanı sıra daha önce bahsedilen sektörlerdir.

Katalonya'daki Endüstri 4.0: Acentaların haritası
Katalunya'daki acentaların haritası, bilgi sağlayıcıları, kümeleri ve dernekleri, eğitim programlarını ve kurumlarını, ayrıca fuarları ve uluslararası kuruluşları içerir.

Ayrıca, çözüm sağlayıcıları (üretim kaynakları, veri ve bağlantı çözümleri ve istihbarat araçları), distribütörleri ve montajcılar, mühendislik firmaları ve danışmanlıklar gibi entegre ajanları içerir.

Son kullanıcılar farklı sektörlerden şirketleri içerir: otomotiv ve motosiklet endüstrisi; makine, metalurji ve sermaye malları; sağlık ve tıbbi ekipman; lojistik, e-ticaret ve dağıtım; kimyasallar ve plastikler; İlaç endüstrisi; enerji ve kaynaklar; gıda sektörü ve döngüsel ekonomi.

Katalunya'daki Endüstri 4.0'ı, TECNIO ağındaki 21 teknoloji merkezi ve IoT Kongresi, İleri Fabrikalar Fuarı ve yeni oluşturulan Global 3D Baskı Merkezi gibi önemli fuarlar tanıtıyor. Meslek örgütleri ayrıca Endüstri 4.0'ın tanıtımında da önemli bir rol oynamaktadır. Endüstri 4.0 kavramına bağlı 10 küme vardır.
Katalunya'daki Endüstri 4.0'ı, TECNIO Ağı’ndaki 21 teknoloji merkezi ve IoT Kongresi, İleri Fabrikalar Fuarı ve yeni oluşturulan Global 3D Baskı Merkezi gibi önemli fuarlar tanıtıyor. Meslek örgütleri ayrıca Endüstri 4.0'ın tanıtımında da önemli bir rol oynamaktadır. Endüstri 4.0 kavramına bağlı 10 küme vardır.
Katalunya'daki Ana Endüstri 4.0 ile ilgili fırsatlar
Katalunya, Endüstri 4.0 için inovasyon, uluslararasılaşma ve yatırım fırsatları sunuyor.
Yenilik fırsatları: Artan süreç izlenebilirliği ve standardizasyonu, toplu ürün özelleştirmesi, iyileştirilmiş bakım süreçleri (öngörücü ve önleyici), endüstriyel süreçlerin yeniden konumlandırılması, ergonomik olmayan ve tehlikeli süreçlere insan katılımının azaltılması, personel eğitimi ve enerji maliyetlerinin azaltılması.
Uluslararasılaşma fırsatları: Katalan şirketlerinin uluslararasılaşması için ilgili ülkeler belirlenmiştir. Bu ülkeler sanayileşmelerinde son yıllarda bir düşüşe tanık olmuşlardır, ancak gelecekte tepki verecek bilgi birikimine ve zihniyetlerine sahiptirler. Onların GSYİH'leri olağanüstü ve uygun bir iş ortamına sahip. Bunlar Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri, Yeni Zelanda ve Tayvan'ı içerir.
Yabancı yatırım çekmek için fırsatlar: Sektördeki önde gelen şirketleri Katalunya'ya çekmekten için fırsatlar tespit edildi, ancak daha önce Katalunya'da merkezi olan şirketlerin gelişim merkezlerini çekmek daha fazla fırsat doğurur.

Endüstri 4.0'da çalışan bazı teknoloji ve araştırma merkezleri:
*EURECAT (3D baskı, artırılmış gerçeklik, büyük veri ve analitik, işbirlikçi robotik, simülasyon, IoT, yatay ve dikey entegrasyon, siber güvenlik)
*LEITAT (3D baskı, işbirlikçi robotik, siber güvenlik)
*IQS TECH TRANSFER (URL) (3D baskı)
*IRIS (3D baskı, yatay ve dikey entegrasyon, işbirlikçi robotik, IoT)
*IRTA (3D baskı, büyük veri ve analitik, işbirlikçi robotik, simülasyon)
*CVC (artırılmış gerçeklik, işbirlikçi robotik, yatay ve dikey entegrasyon, IoT)
*GTI (UPF) (artırılmış gerçeklik, büyük veri ve analiz, IoT)
*I2CAT (artırılmış gerçeklik, büyük veri ve analiz, siber güvenlik)
*LA SALLE R&D (URL) (artırılmış gerçeklik, işbirlikçi robotik, IoT, siber güvenlik)
*TIG (UdG) (artırılmış gerçeklik)
*GCD (UB) (büyük veri ve analitik, simülasyon)
*CRISTECH (URV) (büyük veri ve analiz, siber güvenlik)
*DAMA (UPC) (büyük veri ve analitik, IoT, yatay ve dikey entegrasyon)
*EASY (UdG) (büyük veri ve analiz, IoT, yatay ve dikey entegrasyon, siber güvenlik)
*InLab FIB (UPC) (büyük veri ve analitik, yatay ve dikey entegrasyon, siber güvenlik)
*MCIA (UPC) (büyük veri ve analitik)
*CEMIC (UB) (3D baskı, işbirlikçi robotik, IoT)
*CTTC (3D baskı, artırılmış gerçeklik, büyük veri ve analitik, işbirlikçi robotik, IoT, yatay ve dikey entegrasyon, siber güvenlik)
*GCEM (UPC) (işbirlikçi robotik)
*IIIA (CSIC) (işbirlikçi robotik, IoT, yatay ve dikey entegrasyon)
*CD6 (UPC) (artırılmış gerçeklik, IoT)
*CITCEA (UPC) (IoT)
*GTS (UPF) (IoT)
*STARLAB (IoT)
*CEPHIS (UAB) (IoT)
*CPT (UB) (3D baskı, işbirlikçi robotik)
*CREB (UPC) (3B yazdırma)
*CTQC (3D baskı)
*SARTI (UPC) (simülasyon)
*VICOROB (UdG) (artırılmış gerçeklik, işbirlikçi robotik)


Katalunya'da 4.0 teknolojisini kullanan yerli ve yabancı firmalar

Katalunya'da zaten teknolojiler 4.0'ı benimsemeye başlamış şirket örnekleri var; teknolojik merkezler ve önde gelen araştırma kuruluşları, değerlendirme etkinlikleri ve kongreleri, deney alanları (Catalonia SmartLab), alanında sağlam üniversite çalışmaları ve güçlü dijital girişimcilik merkezi.

Seat akıllı bir lojistik yönetim sistemine sahiptir. HP, Katalunya'da dünya çapındaki 3B baskı bölümünü kurdu. Oracle, EURECAT’in Big Data’daki mükemmellik merkezinin tanıtımlarından biridir. Alstom, Santa Perpètua'daki yeni sanayi merkezini, İspanya  demiryolu sektöründe ilk fabrika 4.0'a dönüştürmek için teknolojik bir plan sundu. Worldsensing, trafik ışığı kontrolü, akıllı garajlar ve kamu güvenliği için teknoloji geliştirmede dünya çapında bir referans noktasıdır. Katalan Şirketi Effitronix, öngörücü bakıma dayalı, gerçek zamanlı izleme ve kontrol için yeni bir sistem olan ,MICO24'ü geliştirdi. Avinent, diş implantlarını ve protezlerini kişiselleştiren bir üretim sistemi geliştirdi. Fundiciones de Roda, oleodinamik elementlerin ülkesindeki ilk üreticidir.

Industrias Puigjaner SA (DENN), çevrimiçi bir platform aracılığıyla, makinelerinin üretimini kontrol eden ve böylece müşterilere yeni katma değer sağlayan, müşterilerin sorunlarını önceden tahmin ederek, üretim kesintilerini öngören yeni bir işletme modeline odaklanan bir makine üreticisidir. Ve diğer hizmetlerin yanı sıra, Gestamp sıcak damgalama hatlarını dijitalleştirdi, böylece işlemlerini verimlilik ve kalite açısından optimize etti, böylece tüm üretim tesislerinin dünya çapındaki standardizasyonu ile büyük katma değer sağlıyor. Bir Katalan demir ve çelik şirketi olan CELSA Group, girişimciliği teşvik etmenin yanı sıra, girişimcilikten gelen inovasyonu birleştirerek endüstri 4.0'a dönüşme konusunda kararlı bir taahhütte bulunuyor. Son olarak, bir otomotiv sektörü şirketi olan TI AUTOMOTIVE SYSTEM, Katalunya'daki (TAI Akıllı Fabrika) bir çözüm sağlayıcısı sayesinde dünya çapındaki endüstriyel tesislerinde Akıllı Fabrika konseptini hayata geçirdi.


12) 3 BOYUTLU BASKI MERKEZİ

3D baskı teknolojisi büyük adımlar atıyor. Yarın fabrikalarının dijitalleşmeye dayalı yeni paradigması Endüstri 4.0'ın temel yönlerinden birini temsil ediyor. Şu anda, küresel 3D baskı iş hacminin 4.200 milyon Dolar’a ulaştığı ve 2020 yılına kadar 12.800 milyon Dolar’a ulaşacağı tahmin ediliyor. Katalunya'daki Küresel 3D Baskı Merkezi, bu yeni teknolojik trende referans noktası olarak hareket ediyor.

Global 3D Printing Hub nedir?
Endüstriyel açıdan 3D baskı teknolojisinde dünya çapında bir kriter haline gelmeyi amaçlayan büyük bir platformdur. Bir kamu-özel girişiminin sonucu olarak doğar ve 10.000 m2'nin üzerinde bir alanı kapsayan Barselona'daki Campus Diagonal Besòs'de yer alır.

Hedefleri:
*Katalunya'da 3D baskıyı geliştirmek için inovasyon ve Ar-Ge faaliyetlerini gerçekleştirip, bu teknolojinin tedarikçileri ve dünyanın dört bir yanından gelen şirketler için 3D baskı alanındaki projelere başlamak için uluslararası bir merkez olarak hareket eder.
*Katalan Şirketleri’nin bu teknolojiye erişmesini sağlamak için endüstrinin dijitalleşmeye dayalı bir modele doğru, dijital dönüşümünü hızlandıran bir kamu laboratuvarı olmak.

Hangi rolleri olacak?

*Bu hub, Katalan Şirketleri’ne ve dünyanın dört bir yanından, 3D baskıyı işlerine dahil etmemiş diğer şirketlere, yeni tür ürünler ve bunları daha rekabetçi üretmenin yeni yollarını oluşturmak için en ileri teknolojiyi sunacak.
*Bu laboratuvar, şirketlerin test etme, denemeler yapma, prototip oluşturma, kısa seri üretim yapma ve 3D modellemeyi kendi iş modellerine teknoloji perspektifinden nasıl benimseme konusunda eğitim almalarını ve aynı zamanda finansman olanaklarını tanımalarını sağlayacak.
*Aynı zamanda 3D baskı alanında kullanılan yeni malzemelerin sertifikalandırılması için bir merkez olacaktır.
*Ayrıca, Global 3D Printing Hub, bu teknolojiye bağlı firmaların oluşturulmasını teşvik etmek için bir şirket hızlandırıcısı ve bir kurumsal girişimcilik programı içerecektir.
*Merkez aynı zamanda, Fira de Barcelona tesislerinde ve bu yılki düzenlenen INTR (3D) USTRY uluslararası kongresiyle ilgili başarı öykülerini ve bu teknolojideki en son gelişmeleri tanıtmak için kalıcı bir ürün ve çözüm showroomuna sahip olarak Barselona’daki ikinci etkinliği olacaktır.

Endüstride 3D baskı uygulamaları
*Kaynaştırma(mainstreaming): Bu, birçok endüstriyel sektörde, üretim açısından veya prototiplerin ve araçların üretiminde uygulanabilecek bir teknolojidir.
*Esneklik: Hem serinin büyüklüğü hem de kullanılan malzemeler konusunda ve hatta üretim siparişlerini tasarım değişiklikleriyle başa çıkacak şekilde ayarlama kabiliyeti.
*Daha fazla katma değer: Bu teknoloji, diğer teknolojiler kullanılarak üretilemeyen ve bir bütünün parça sayısını azaltan karmaşık üç boyutlu geometriler üretebilir. Aynı zamanda hafif yapıların imalatını veya özel malzemelerin kullanılmasını sağlar. Bu nedenle, katma değeri daha yüksek parçalar üretmeyi amaçlayan bir endüstri için çok önemlidir.
*Kilometre sıfır üretim: Kısa sürede son derece kullanıcı tarafından uyarlanmış ürünler üretme olasılığı üretim yerlerinin nihai pazara çok yakın olabileceği anlamına gelir.
*Hız: Tasarım, ürün geliştirme ve üretim sürecinin kolaylaştırılabileceği anlamına gelir. Bu, ürünlerini sürekli yenilemek isteyen endüstriler için son derece ilginç kılmaktadır.
*Özelleştirme: Ürünlerin daha fazla kişiselleştirilmesine duyulan ihtiyaçta global eğilimleri karşılayabileceği anlamına gelir.
*Yeni iş modelleri: Tüm değer zincirinde önemli bir etkisi olan yeni iş modelleri üretecektir.


13)KİMYA

Katalunya'da, Güney Avrupa'daki en büyük kimya merkezi olan, güçlü, gelişmiş ve uluslararası bir kimya endüstrisi vardır.

*Şirketler
Katalunya'da, Katalan Endüstrisi’nin % 3,4'ünü ve İspanya'daki kimya firmalarının % 27'sini temsil eden 758 kimya şirketi bulunmaktadır. (2018)
*Ciro
Kimya Endüstrisi, Katalan Sanayi Cirosu’nun % 13'ünü ve tüm İspanya Sektörü’ nün % 45.7'sini temsil ediyor. Rakamsal olarak 16.872 M € ciroyu göstermektedir. (2018)
*İstihdam
Sektör, Katalan Endüstrisi’nin % 7,1'ini, İspanya'da kimya sektörünün % 36,8'ini temsil ediyor ve 33,462 kişiye doğrudan istihdam sağlamaktadır. (2014)

Diğer taraftan, Katalunya'daki 2.393 kimyasal düzenli ihracatçı şirket olup, İspanya'daki toplamın % 43.2'sini ve Katalonya'daki toplam kimyasal ihracatçı şirketlerin % 48.5'ini oluşturmaktadır (2017). Son on yıl boyunca (2008-2017), Katalan Kimyasal İhracatı, Katalan Sanayi İhracatı’nın % 16.8'ini ve İspanya'daki kimyasal ihracatın % 49.3'ünü temsil etmiştir. Temel kimyasallar en çok ihraç edilen gruptur (% 56.5).
Kimyasallara doğrudan yabancı yatırım
Katalunya, yabancı yatırım projeleri ve kimya endüstrisinde iş yaratma açısından Batı Avrupa'da 3. bölgedir. DYY Piyasaları Verileri’ne göre, 2013-2017 arasında Katalunya'da toplam 31 Kimyasal DYY projesi kaydedilmiştir. Bu, 692,4 milyon Avroluk bir sermaye yatırımını temsil ediyor. Aynı zamanda, İspanya'daki sektöre yabancı projelerin % 54.4'ü ve yabancı sermaye yatırımının% 59.1'ini temsil ediyor.
Katalunya, Güney Avrupa'nın en büyük kimyasal merkezine ev sahipliği yapmaktadır.
Katalunya'daki 200'den fazla uluslararası kimya şirketinin merkezi bulunmaktadır. Bu büyük çok uluslu şirketlerin yoğunluğu, özellikle de Avrupa'nın en büyük kimyasal merkezlerinden biri olan Tarragona gibi yerlerde, Katalunya’nın, tüm İspanya Sektörü Cirosu’nun % 45.7’sini oluşturduğu anlamına geliyor. Vurgulanması gereken diğer iki alan daha var: Barselona ve Vallès Oriental ve Occidental. Yüksek kimyasal madde konsantrasyonları, üreticiler arasında hammadde temini veya başkaları için hammadde olarak kullanılan yan ürünler veya atık kullanımı (Döngüsel ekonomi) açısından oyuncular arasındaki sinerjiyi kolaylaştırmaktadır.
Avrupa ve Akdeniz / Afrika'da 400 milyon tüketiciye 48 saatten daha az bir sürede hizmet veren bir lojistik ağı.
Katalunya, stratejik bir konuma ve birinci sınıf altyapılara sahiptir. Tarragona Limanı, kimya sektöründeki üretim süreçleri için gerekli hammaddeleri ithal etmekten ve bunlardan elde edilen ürünleri ihraç etmekten sorumlu lojistik platformdur. Barselona Limanı, kimya sektörü için uzmanlaşmış tesislere ve multimodal bir dağılıma sahiptir.

Katalunya'da kimya sektörünün diğer güçlü noktaları
*Katalunya, kalifiye ve yetenekli işçilere, diğer benzer ülkelerin çok altında bir maliyetle sahiptir.
*Katalunya'da Ar-Ge'yi kolaylaştıran, kimyada uzmanlaşmış teknolojik merkezler ve araştırma grupları vardır.
*Barselona, Dünya Kimya Zirvesi ve CPhl Worldwide gibi kimya ve ilgili sektörlerin önemli küresel fuar ve kongrelerini düzenliyor.
*Katalonya’nın araştırma ve inovasyon programını temsil eden, teknolojik transferi ve eksiksiz bir bilimsel ve teknoloji merkezleri ağını destekleyen, ünlü ve temel araştırma grupları var.

Kimya sektöründe iş fırsatları
*Zirai İlaçlar ve Gübreler
Katulonya, gübre ve zirai ilaç endüstrisinde kalıcı bir miras ve ilerici yeteneğe sahiptir.
*Boya ve Kaplamalar
Katalunya, boya ve kaplama için Avrupa'nın en güçlü merkezlerinden biridir. Otomotiv, Yiyecek ve İçecek ve İnşaat gibi sektörlerde potansiyel müşterilerin büyük bir tabanı var.
*Yemek paketleme
Katalunya'da, yeni malzemeler üzerinde araştırma yapan teknolojik merkezlerin varlığı sayesinde gıda paketleme endüstrisi için dinamik bir ekosistem vardır. Et, Yağlar, Süt Ürünleri ve Unlu Mamüller alanında potansiyel müşterilerin büyük bir tabanı vardır.
*Otomobil endüstrisi için plastik imalatçıları
Katalunya, otomotiv endüstrisi için plastiklerde mükemmel bir uluslararası güç merkezidir.
*Kozmetik
Katalunya, kimya şirketleri, hammadde tedarikçileri ve teknolojik merkezler için sofistike bir atmosfere sahiptir.
*Yeni malzemeler
Hewlett Packard, 3D printer Multijet Fusion'u tasarladığı Katalunya'daki geliştirme merkezinde, dünyada çapında 3D printing işine sahiptir.

Kimya şirketleri için lojistik merkezleri:
*Kimyasal ürünlerde uzmanlaşmış 2 limana sahip stratejik konum: Mal alımı ve likit ürünler açısından Tarragona ve küresel bağlantılar ve konteynırlardaki uzmanlık açısından Barselona.
* Uzmanlaşmış lojistik operatörleri.

Kimya şirketleri için Ar-Ge merkezleri:
*Bazı şirketler, yeni ürünler geliştirmek, yeni uygulamalar bulmak, atıkları azaltmak, müşteri ihtiyaçlarına göre ambalajlama veya mevzuattaki değişiklikler açısından yeni malzemeler üretmek için, üretken merkezlerini Ar-Ge merkezleriyle ilişkilendirmektedir.
*Katalunya, kimya alanında uzmanlaşmış teknolojik ve araştırma merkezlerine sahiptir.


14) OTOMOTİV
Güçlü bir endüstri: Katalunya'daki en büyük 2. Sektör
İspanya'da üretilen her 5 araçtan 1'i Katalunya'da üretilmektedir. 10,895 otomotiv şirketi ile (dağıtım ve araç onarımı dahil), Katalan Otomotiv Sektörü, 56.200 doğrudan iş üretiyor - dolaylı ve teşvik edilmiş işler de dahil olmak üzere 143.400.

Yıllık ciro, toplam GSYİH değerinin % 10,16'sı olan 23,842 milyon Avro'dur. Seat ve Nissan'ın otomotiv OEM geliştirme merkezlerine ve parça tedarikçisinin 1. ve 2. parça tedarikçilerinin mühendislik birimlerine ev sahipliği yapıyor.

Küresel, hem pazarlara hem de tedarikçilere erişim
Katalunya, küresel bir otomotiv merkezidir ve İspanya Araç İhracatı’nın % 23,2'sini oluşturmaktadır. Otomotiv üreticileri ayrıca 899 Katalan Düzenli İhracatçısı’nı oluşturuyor (İspanya'nın % 30,8'i). Katalunya ayrıca, 400 milyondan fazla müşteriye 48 saatten daha kısa sürede ulaşılabilen Avrupa, Kuzey Afrika ve Latin Amerika Pazarları için oldukça verimli bir merkezdir.

Bu nedenle, Batı Avrupa'daki sermaye yatırımı için 1. bölge olduğu otomotiv DYY’ı için, lider bir hedef olması şaşırtıcı değildir (2014 - 2018).

Rekabetçi ve son derece Ar-Ge odaklı
Katalunya, otomotiv endüstrisinde uzmanlaşmış kritik bir Ar-Ge merkezi kitlesine sahiptir. Applus IDIADA, Eurecat veya ICFO gibi BT teknoloji merkezleri, bağlantılı ve kendi kendine sürüş otomobilleri için teknolojiler ve malzemeler geliştiriyor.

Otomotiv Kümesi
Katalunya Otomotiv Endüstri Kümesi (CIAC) oldukça aktif durumdadır. Katalan Ekonomisi’nin arkasındaki itici güç olarak, otomotiv endüstrisinin rekabet gücünü arttırmada birlikte çalışan 190'dan fazla şirketten oluşuyor.

Katalunya sizi yeni iş fırsatlarına bağlar
*Sürdürülebilir ve enerji verimli araçlar
Katalunya, elektrikli otomobil alımı için finansal teşviklerin alıcı bölgelerinden biri olduğu için, sürdürülebilir alternatif yakıtlarla çalışan araçların kullanımını teşvik ediyor.
*Bileşenlerin ve parçaların imalatı
Katalan OEM(Orijinal Ürün Üreticisi)’lerin kalıp ve kalıp üreticileri, yeni malzemeler, bileşenler ve plastik enjeksiyon üreticilerin için ihtiyaçları, bu alanlarda faaliyet gösteren şirketler için fırsatlar doğuracaktır.
*Mühendislik
AR-GE, inovasyon ve otomotiv endüstrisi için yeni teknolojiler, Katalunya'da daha önce kurulmuş olan mühendislerlikler ve yeni gelen mühendislikler için genişleme fırsatlarını arttırıyor.
*Hizmet olarak hareketlilik (mobility as a service)
Katalunya, paylaşılan ekonomi işletmeleri ve yeni başlayanlar için cazip bir yerdir. Hızlandırıcılara, uluslararası teknoloji etkinliklerine, ortak çalışma alanlarına vb. ev sahipliği yapıyor. Girişimcileri, insan yeteneklerini ve dünyanın her yerinden yeni fırsatları çekiyor. SocialCar, Airbnb(?) veya Badi gibi paylaşılan bazı ekonimi girişimleri zaten Katalunya'da kuruldu.
*Bağlı araç ve kendi kendine sürüş
Katalunya, bağlantıyı desteklemek, sektörün en önemli fuar ve kongre organizasyonlarından bazılarına ev sahipliği yapmak ve teknoloji ve dijital bilgilerin kullanımını teşvik etmek için benzersiz bir ekosisteme sahiptir. Aynı zamanda bağlı ve özerk test sürüşlerinin geliştirilmesi ve doğrulanması ihtiyaçları için mükemmel bir ortam sunar.

Catalonia Living Lab
Catalonia Living Lab, bağlı ve otomatik araç teknolojilerinin geliştirilmesi ve test edilmesi için kamuya özel bir çerçevedir. Bağlantılı ve otomatik araçların geliştirme sürecinde gerekli olan ana test ortamlarını sağlar: sanal simülasyondan laboratuarlara, ispatlanan zeminlere ve kamu yollarına.

15)LOJİSTİK
Katalunya’da ihracat günlük işlerin bir parçasıdır.

Katalunya açık ticaret ekonomisidir, uluslararası ticarette uzmandır ve geniş kapsamlı altyapıların verimli bir karışımını sunar. Güney Avrupa'da, aynı anda uluslararası bir liman ve havaalanına ev sahipliği yapan, 12 km'lik bir alanda depolama kapasitesine sahip ve  gümrüksüz ve lojistik bölgelere ev sahipliği yapan tek yerdir.

Katalunya, toplam İspanyol Endüstrisi’nin % 23,7'sini oluşturuyor. 2018 yılında, Katalan İhracatı % 1.1 oranında büyüdü ve ekonomi rekor kırarak 71.6 milyon €’ya ulaştı.
Barselona, 48 saat içinde Avrupa ve Kuzey Afrika'daki 400 milyon tüketiciye bağlanıyor. Coğrafya, Katalan ekonomisi açısından olumlu bir rol oynamıştır. Akdeniz'deki konumu ve Latin Amerika'ya yakın bağları, malları ve hizmetleri ana pazarlara dağıtmada en üst sıralarda yer edinmiştir.

Lojistik, yabancı yatırım için sağlam bir sektör
Son teknoloji altyapıları ile Katalunya'daki lojistik sektörü dış yatırım için sağlam bir sektördür. Ikea, Decathlon, Alstom veya MSC Cruises gibi büyük uluslararası şirketler, Katalunya'daki lojistik merkezlerini konumlandırdılar. Kimya, elektronik, otomotiv ve yiyecek ve içecek sektörleri için özel tedarik zinciri çözümleri mevcuttur.

Katalunya, 2013-2017 döneminde İspanya'da gerçekleştirilen DYY lojistik projelerinin % 34,7'sini ve alınan sermaye yatırımının % 35,7'sini üstlendi.

Bölgede yatırım ve iş yaratma açısından kaydedilen en önemli yabancı yatırımlardan biri olan, Katalunya’yı Güney Avrupa Lojistik Merkezi olarak seçen Amazon’dan da söz edilmesi gerekiyor.

Entegre lojistik merkezi

Katalunya, Güney Avrupa'nın en büyük karma lojistik merkezidir.

50 milyondan fazla yolcuyla Barselona Havalimanı, 2018'de tüm zamanların en iyi rakamlarına ulaşırken, 57 ülkede 200 farklı noktaya uçuş gerçekleştirdi. Ayrıca, bir navlun merkezi olarak önemi artmakta ve 2018'de 172.940 ton ile daha yüksek trafik hacmine ulaşmaktadır.

Katalunya, Akdeniz'deki iki ana limana ev sahipliği yapmaktadır: Barselona Limanı ve Tarragona Limanı. Birlikte yıllık 4 milyon yolcu ve 95 milyon ton eşya taşıyorlar. 100 düzenli nakliye hattı, beş kıtada 200 limana bağlanmaktadır.

Barselona Limanı, Avrupa'nın en verimli 3. limanıdır. Tarragona Limanı ise kimya şirketleri için mükemmel tesislere sahip Güney Avrupa'nın en büyük kimyasal ürünler merkezidir.


16)PAYLAŞILAN HİZMETLER MERKEZİ

Son 15 yılda, giderek daha fazla çok uluslu şirket, iki tür merkezi hizmeti olan yeni tesisler için Katalunya'yı temel olarak seçti:
*Değer zincirinin bir kısmı (Örneğin finans, BT, varlık yönetimi) bir merkezi noktadan tüm Avrupa / EMEA / dünya çapındaki şubelerine sunuluyor.
*Avrupalı veya dünya çapındaki müşterileri için müşteri hizmetleri.

Katalunya için bu tercihin ardında, son yıllarda açıkça ortaya çıkan ve önümüzdeki on yıllar boyunca devam etmesini öngöreceğimiz, aşağıdakiler gibi birçok neden var:

Uluslararası ve yenilikçi iş ortamı
Katalunya ve başkenti Barselona son derece uluslararasılaştırılmış bölgelerdir. İspanya Nüfusu’nun % 16'sına ve GSYİH'sının % 20'sine sahip olmasına rağmen, tüm İspanya'nın düzenli ihracat yapan şirketlerinin % 35'ine ve İspanyol yabancı çokuluslu şirketlerin % 45'ine ev sahipliği yapıyor.

Infrastructures for communication and transport
Avrupa'nın en gelişmiş BT olanaklarından bazıları Katalunya'da bulunmaktadır. ALBA Synchrotron ve Mare NostrumSupercomputer, çalışır durumda olması için mükemmel BT altyapıları gerektiren son teknoloji merkezlerinin sadece iki örneğidir. Bu altyapılar Katalonya'da bulunan tüm şirketler için mevcuttur ve birinci sınıf kalite sunarlar.

Barselona, ulaşımda, haftada birkaç kez Avrupa'daki bütün büyük ve orta ölçekli havaalanlarına bağlantı sağlayan en yoğun 7. havalimanına ev sahipliği yapmaktadır (çoğu zaman, günde). Bu, çokuluslu şirketlerin neden Katalunya’daki Müşteri Hizmetleri veya Ortak Hizmetler Merkezlerini (CC / SSC’ler) kurduğunu açıklamak için kilit bir unsurdur: Barselona’ya, Avrupa’nın neresinde olursa olsun HQ’larından seyahat etme kolaylığı.

Vergi rejimi ve destek programları
İşsizlik sorunu olan bir ülke ve bölge için, İspanya ve Katalan Hükümetleri, yeni işlerin yaratılmasını artırmaya yönelik çeşitli programlar geliştirdiler. Projeye bağlı çalışanların sayısına ve gerçekleştirilen faaliyete bağlı olarak değişen vergi iadeleri ve doğrudan bağışlar.
Yetenek

Katalunya'yı diğer Avrupa Bölgeleri’nde CC / SSC'ler açısından ayırt eden anahtar ve diferansiyel varlık, yeteneğin uluslararasılaşmasının en yüksek seviyesidir. Barselona'nın kozmopolit karakteri, yüksek kabul gören işletme okulları (Avrupa'da ilk 10 sıralamasında, iki okulluyla Avrupa'daki tek bölge), kültürel teklifleri, toleransı ve ılıman havası sayesinde, Katalunya, burada evlerini yapmak isteyen yabancı yetenekleri çekiyor.
Burada yaşayan 10.000’den fazla kişi (20-64 yaş arası) ile; İtalyan, Romen, Fransızca ve Alman, Katalunya'daki en büyük Avrupa vatandaşıdır. Avrupalı ve dünya milletlerinin geri kalanı da aramızda dikkat çekici bir varlığa sahipken, şirketlerin tüm Avrupa için merkezileştirilmiş hizmetlerini sunmalarına izin verildi.



17) KATALAN ŞARAPLARI
Katalunya'da 1.600 milyon Avro’luk ciro üreten 10.000 şarapçı ve 853 şarap şirketi var. 11 Menşe Değeri (DO) ile sektör kaliteyi ciddiye alıyor, iç pazar payı artıyor (% 33,5 Katalan DO) ve uluslararası alanda açılıyor: Katalunya, İspanya'nın en fazla ihracat yapan şarap üreticisi olduğu bölgedir ve son dört yılda, bir noktada ihracat yapan 270 şirket vardır. Başlıca ithalatçılar Almanya, ABD, Belçika, İngiltere, Japonya, Fransa, İsviçre, Hollanda, Kanada ve İsveç'tir.

Yeni paketleme biçimleri, deneyimlerin oluşturulması, şarap kültürü ve şarap üzerine seminerler ve atölye çalışmaları organize etmek, şarap pazarlamasını geliştirmeyi amaçlayan stratejilerdir.

Katalan Şarapları Programı
Katalan Şarapları Programı, farklı ülkelerde Katalunya'dan şarap ve kava tanıtmaktadır. Program yıllık olarak, Birleşik Devletler ve Almanya'da ve farklı ülkelerde zamanında çalışıyor.

Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya, dünyanın başlıca şarap ithalatçılarından ikisidir ve bu ülkelerdeki tüketim sürekli artmaktadır. ABD, dünyanın en büyük şarap ithalatçısı, Almanya ise köpüklü şarapların önde gelen tüketicisidir. Katalan Şarapları Programı, Alman ve Amerikan alıcılarını, ithalatçılarını, distribütörlerini, restoratörlerini ve aşçılarını hedeflemektedir, böylece Katalan Şarapları ve kava hakkında bilgi sahibi olabilirler. Nihai hedef, Katalan Şarap İmalathaneleri’nin bu iki ülkeye girişini kolaylaştırmak, satış noktalarını güçlendirmek ve ürün pazarlamasını artırmak.

Catalan Wines ABD
2010'dan bu yana, Catalan Wines USA farklı ABD şehirlerinde 25'ten fazla profesyonel şarap tadımı etkinliği düzenledi. Katılan Şarap İmalatçıları’nın % 73'ü ABD ile ticari anlaşma imzaladı. Bu hizmet, varış yerindeki etiketleme veya ürün depolamanın onaylanmasıyla ilgili lojistik konularını içerir.
Weine aus Katalonien
2014'ten beri Weine aus Katalonien, Almanya'da bulunmaktadır. Etkinliklerin tadına bakmanın yanı sıra, bu hizmet, Alman tüketicilerin Katalan Ürünleri’yle aşina olmalarına ve bir şaraphanenin dijital pazarlama yatırımlarını optimize etmelerine yardımcı olan danışmanlık hizmetleri ve dijital bir tanıtım platformunu da içeriyor. Programın başlamasından bu yana Köln, Berlin, Hamburg, Münih ve Frankfurt'ta, toplam 25 Katalan Şarap İmalathanesi’nden 60'tan fazla şarap teşvik eden etkinlikler düzenlendi.
Catalan Wines Netherlands
2019 yılında, Katalan Şarapları Programı Hollanda'da da bulunacaktır. 28 Ekim'de Utrecht'teki (Grand Hotel Karel V) bir şarap tadımı etkinliği, 10 Katalan mahzeninin ürünlerini yerel profesyonellere tanıtacak.



18) NESNELERİN İNTERNETİ
Endüstriyel Nesnelerin İnterneti, analizi ve karar vermeyi yerelleştiriyor ve gerçek zamanlı tepkilere olanak sağlıyor. Temelde kendileri ve merkezi kontrolörler arasında iletişim kuran ve etkileşime giren programlama ile zenginleştirilmiş cihazlardır. Bu etkileşimler tarafından üretilen veriler, üretim ve enerji tasarruflarını optimize etmek için, gerçek zamanlı analiz ve karar verme fırsatları sağlar. Son yıllarda depolanan veri miktarı önemli ölçüde artmıştır.
Buhar gücüyle üretim mekanizasyonundan sonra; elektrik sayesinde seri üretim; ve üretim süreçlerinin otomasyonunun artmasını sağlayan dijital devrimi ve elektroniği ile şimdi akıllı bir sektöre sahibiz.
Birkaç veri
2020'de 20 ila 30 milyar bağlı cihazla, Nesnelerin İnterneti'nin küresel pazar büyüklüğünün 2022'de (Cisco ve Business Insider), 14.4 trilyon dolara yükseleceği tahmin ediliyor. Bu, gezegendeki her insan için yaklaşık dört cihaz anlamına geliyor.
2003 yılında dünya çapında yalnızca 500 milyon internet bağlantılı cihaz vardı.

AB’de, bağlantı sayısı 2013’teki yaklaşık 1,8 milyon’dan 2020’de 6 milyar Dolar’a çıkacak. Bu, AB’deki pazarı 2020’de bir milyar Euro’nun üzerine çıkaracak. (Avrupa'da Nesnelerin İnterneti'ni geliştirmek. Avrupa Komisyonu, 2016).
IoT pazar geliri, 2013 yılında 1.928 milyar Dolar’dan 2020 yılına kadar 7.065 milyar Dolar’a çıkacak ve IoT'ye yapılan toplam yatırımın 2016 ile 2021 arasında  4,8 trilyon Dolar olması bekleniyor. (BI Intelligence Estimates )

Nesnelerin İnterneti 4. sanayi devrimine kapıyı açıyor
Endüstri 4.0, tasarımı, üretim sistemlerini ve ürünleri kendisi dönüştürür. Yeni iş modelleri yaratır ve talep üzerinde etkilidir (kitlesel kişiselleştirme, ürün ve hizmetlere çok kanallı erişim, tüketici alışkanlıklarının öngörücü bilgisi, bilgiye toplu erişim). Üretim bireysel otomatik parçalara sahip olmaktan, birbiriyle iletişim kuran tam entegre otomatik kurulumlara kadar uzanır. Daha düşük maliyetle, daha kaliteli mal üretmek, işlemleri daha hızlı ve esnek ve daha verimli hale getirmek için makineler arasında veriler toplanır ve analiz edilir. Bu, verimliliği artırır, sınai büyümeyi teşvik eder, işgücünün profilini değiştirir ve şirketler ve bölgelerdeki küresel rekabetçilik dinamiklerini yeniden tanımlar. IoT'nin sanayi üzerindeki etkisine gelince, önümüzdeki yıllarda katlanarak büyüyeceği ve önümüzdeki 15 yılda dünyanın en büyük ekonomisi olan 10,6 trilyon Dolar’lık bir GSYİH artışına yol açması bekleniyor. (Endüstriyel Nesnelerin İnterneti ile Kazanma. Accenture 2015)

Ortak uygulamalar
Tahminler, 2018 yılında, dünyanın en büyük 100 üreticisinin % 40'ının, ürünlerini hizmet olarak sunmak için bağlı ürünlere güveneceğini belirtti. En yaygın uygulamalar:

*Sağlık alanında: Hasta refahını geliştirmek için hastalıkların izlenmesi ve yönetimi.
*Enerji yönetimi, ev tasarrufu ve güvenliği, görev otomasyonu, ev aletlerinin kullanımına dayalı tasarım.
*Perakende için: Otomatik ödeme, mağaza tasarımı optimizasyonu, akıllı CRM(Müşteri İlişkileri Yönetimi), mağaza içi kişisel promosyonlar, stok kopmasının önlenmesi.
*Ofis organizasyonu yeniden tasarlanması ve çalışanların denetimi, eğitim için artırılmış gerçeklik, enerji izleme, bina güvenliği.
*Endüstriyel üretim: Operasyonların optimizasyonu, öngörücü bakım, envanter optimizasyonu, sağlık ve güvenlik. Ayrıca, ekipman bakımı ve Ar - Ge, IoT'ye odaklandı.
*Öngörücü önlemeye dayalı araç bakımı.
*Kentsel bağlamda: Kamu güvenliği ve sağlık, trafik kontrolü, kaynak yönetimi.
*Taşımada: Lojistik yönlendirme, otonom otomobil ve kamyonlar ve navigasyon.

ACCIÓ tarafından Katalunya'daki Endüstri 4.0 üzerine yapılan bir araştırmada, endüstriyel alanda IoT ile ilgili ürün ve hizmetler sunan 103 şirket belirlenmiştir. Bu şirketler çözüm sağlayıcıları, yazılım geliştiricileri, donanım üreticileri, entegratörleri ve danışmanlıklarıdır. Bu ekosistem, yeni başlayanlar ve birleşmiş şirketler tarafından, toplam 215 milyon Euro ciro ve 1.695 çalışandan oluşuyor.

Teknoloji ve araştırma merkezleri

*EURECAT, Katalunya'daki en büyük endüstriyel teknoloji merkezi  ve tedarikçidir ve Güney Avrupa'daki bir kıyaslamadır. Endüstri 4.0'ı geliştirmek için gereken bu beceriler ve teknolojiler etrafında projeler geliştirir: BİT; üretim sürdürülebilirliği; katkı maddesi üretimi; ve yeni malzemeler.
*TECNIO, Katalunya'daki endüstriyel araştırma ve teknoloji transferinde uzman olan teknoloji merkezlerini ve üniversite gruplarını tanımlar. TECNIO onaylı merkezlerinden bazıları araştırma yapar ve / veya Nesnelerin İnterneti ile ilgili teknolojiler geliştirir.
*UPC'nin DAMA Data Management, bilişim teknolojilerinde ve şirketler ve Kamu İdaresi için büyük hacimli verilerin yönetimi ve analizine yönelik yazılım geliştirilmesinde uzmanlaşmış bir merkezdir.
*UAB Computer Vision Center, tıbbi görüntüleme analizinde, nesnelerin görsel olarak tanınması, belge analizi, görüntü yorumlama, renk ve doku, gömülü görüş, görsel algı, endüstriyel görüş, indeksleme ve multimedya kurtarma, video izleme görüntülerinin yorumlanması, 3B ve artırılmış gerçeklikte etkileşimli görselleştirme konularında öncü araştırmalar yürütmektedir.
*Girona Üniversitesi EasyCenter, birçok uygulamalı araştırma projesinde teknolojik transfer ile birlikte Yapay Zeka alanında temel araştırmalar yürütmektedir.
*UPF Interactice Technology Group, insan-bilgisayar etkileşimi, teknoloji destekli öğrenme ve 3B grafiklerde araştırma bileşenleriyle teknolojinin insan tarafına, yeni kullanımları ve yeni teknolojileri keşfetmeye odaklanıyor. Endüstri 4.0 ile ilgili olarak, merkez telematik uygulamaların yanı sıra robotları geliştirdi ve uyguladı.

*UAB'da yer alan CSIC Institute of Research in Artificial Intelligence, Yapay Zeka kullanımı ile süreçlerin iyileştirilmesine yönelik teknolojinin şirketlere devredilmesi faaliyetlerini yürütmektedir.
*La Salle-URV, akıllı şehirler ve sağlık sektöründe BİT kullanımını teşvik eden teknolojik bir referans merkezidir. Endüstri 4.0 ile ilgili ana araştırma hatları, iletişim, karar destek sistemleri, ev-makine etkileşimi ve güvenliktir.
*Starlab, uzay teknolojisinde ve sinirbilimde çalışır, ortak bir unsur olarak verilerin kullanılabilirliğini artırır. Endüstri 4.0 ile ilgili olarak, bulut ve nesnelerin interneti ile ilgili çalışma alanları geliştirir.
*UPC'nin The Center for Sensors, Instruments and Systems Development’ı Optik Mühendisliği alanındaki faaliyetlerini geliştiren teknolojik bir inovasyon merkezidir. Faaliyetleri, ışığın gerçek uygulamalarını geliştirmeye odaklanır.
*UPC'nin CITCEA'sı, sanayileşmeye ve ticarileşmeye duyarlı fonksiyonel prototiplerin yapımında uzmanlaşmış bir merkezdir. Kontrol enerjisi ve hareket kontrolü Tuygulamalarında uzmandırlar.
*Castelldefels'te bulunan Technological Center of Telecommunications of Catalonia, sistemler, ağlar ve iletişim teknolojileri ve coğrafyaya yönelik temel ve uygulamalı araştırmalar geliştirmektedir.
*CEMIC - UB, mikrosistemler için malzemelerin yeni ilkelerini ve özelliklerini, yeni üretim ve montaj yöntemlerini, bilgi işlemeyi entegre etmek için yeni algoritmaları, mikro enstrümantasyondaki yeni mikro sistemleri ve süreç kontrolü uygulamalarını araştırıyor.
*i2CAT Foundation, ileri düzey İnternet mimarileri, uygulamaları ve hizmetleri konusunda misyon odaklı Ar-Ge + i faaliyetlerini destekleyen, kar amacı gütmeyen bir araştırma ve yenilik merkezidir. Endüstri 4.0 alanında, siber güvenlik, Büyük Veri Analitiği, Eklemeli Üretim, Nesnelerin İnterneti, Bulut Bilişim veya Artırılmış Gerçeklik gibi dijital fabrikalarla ilgili birçok teknolojiye yönelik projeler geliştiriyor.


Kaynak: http://catalonia.com/

Çeviren :Yunus Deniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ZÜRİH, İSVİÇRE

  6 Farklı ülkeli Avrupa turumun 5. rotası olan Zürih, İsviçre ! Zürih İsviçre'nin en büyük kentidir. 2018 yılında Zürih Belediyesinde n...