expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

22 Ocak 2018 Pazartesi

Kosova

                                    
Kosova
17 Ocak Pazar günü sabah erkenden Makedonya
Otobüs Terminali'ne gidip 45-50 TL'ye Kosova'ya gidiş-dönüş bileti aldık ve yola koyulduk...








MAKEDONYA'DAN KOSOVA'YA OTOBÜS 
YOLCULUĞU


Yolculuğumuz 3-4 saat sürdü ve yollarda da mevsimden dolayı karlar vardı.
Otobüsün gittiği yol tamamıyla dağlık alanlardan oluşuyor ve Kosova'nın sınır girişine gelince pasaportlarımız toplanıyor, kontrol edildikten sonra da şoförle birlikte bize geri veriliyordu.

Bu otobüs yolculuğu benim için çok hoştu çünkü otobüs güzergahında dağları ve köyleri izleyebiliyorsunuz. 
Ayrıca otobüsteki televizyonda aralıksız klipli Balkan Müzikleri çalıyordu ve gerçekten de çok eğlenceliydi onları izleyerek dinlemek.

Otobüsten indik ve üstümüzde yeterince kalın kıyafetler olduğu halde çok üşüdük, Kosova gerçekten de çok soğuk gelmişti bize o gün. Hemen bir taksi tutup, T.C. Büyükelçiliği'nde kısa bir işimiz olduğu için hemen oraya gittik.




T.C. BÜYÜKELÇİLİĞİ


T.C. Büyükelçiliği
 İşimizi halletmek için Kosova Priştine'de bulunan T.C. Büyükelçiliği'ne gittiğimizde bizi sıcak bir şekilde karşıladılar ve 10-15 dakika gibi içeride durup, oradan ayrıldık.





Ayrıca kapıyı randevu ya da özel bir neden olmadığı sürece açmıyorlarmış. Girişteki zile bastıktan sonra Türkiye'den geldiğimizi söyledik, ve kapıyı açıp içeri davet ettiler.









SOFRA RESTORANT

Sofra Restorant
Kosova'ya gelirken otobüste tanıştığımız bir amca tavsiye etmişti bu restoranı. Hatta bize direkt orada yememizi tavsiye ettiği menüyü de söyledi ve restoranın gerçekten de güzel bir yer olduğunu vurguladı.

Bu restoran Kosova'nın Prizren Şehri'nde  bulunuyor ve konumu da kolay bir yerde.
Girişi dar olan restoranda ilerledikçe mekan genişliyor ve bahçesi de mevcuttur.






Otobüsteki amcanın bize tavsiye menü buydu. Menüde salata eşliğinde et tabağı, tavuk çorbası ve içecek geliyor, ayrıca ücretsiz çay da ikram ediyorlar.
Ekmek olarak da lezzetli bir somun ekmeği sunuyorlar.
Menünün ücreti de 5 Euro'ydu.


Restoran tamamıyla bir aile restoranı bu yüzden çalışanların sıcak karşılamasıyla birlikte güzel bir yemek yeme fırsatını yakalayabilirsiniz.




SOKAKLAR

Prizren
Kosova küçük bir ülkedir ve şehirlerini gezerken Türkiye'deki küçük bazı şehirlerde geziyormuşçasına bir hisse kapılabilirsiniz.
Fotoğrafı Prizren Şehri'nde çekildim ve arkamda görünen caminin adı da Sinan Paşa Camisi'dir.












SİNAN PAŞA CAMİ


Sinan Paşa Cami
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından 2010 yılında restorasyon çalışmaları tamamlanan ve ibadete açılan Prizren Sinan Paşa Cami, Sufi Sinan Paşa'nın Bosna valiliği sırasında şehir merkezinde, yol seviyesine göre yüksekçe bir araziye 1657 yılında yaptırılmıştır. On dokuzuncu yüzyıl eseri olan barok süslemeleri ve başka hiçbir camide görmediğimiz manzara resimleriyle tanınan, tek kubbeli zarif bir camidir.

Sinan Paşa Cami'ye baktığımızda , şehrin ortasından geçen Bistriça (Akdere) Nehri üzerindeki Koca Sinan Paşa'nın babası Ali Bey'in 1533 yılında yaptırdığı üç kemer gözlü köprüyü, camiinin arkasına düşen tarihi Ortodoks Kilisesi'ni, sağ taraftaki Katolik Kilisesi'ni ve şehrin yaslandığı dağın tepesindeki kartal yuvasını andıran kaleyi aynı kare içinde görebiliyoruz.








TRİLİÇE

Triliçe
Sinan Paşa Cami'nin önünden yürüdüğünüzde yol üstünde sağda ufak bir pastane var, oradan özellikle triliçe yemenizi tavsiye ederim.Triliçe ücreti 1 Euro'ydu.
Ayrıca içeride salep ve gofret arası incir sandviç de var ve gerçekten de çok lezzetliydi.

Gofret Arası İncir Sandviç



BİSTRİÇA NEHRİ

Bistriça Nehri
Bistriça veya Akdere, Kosova'nın güneybatısındaki bir nehir koludur. Geçtiği en büyük ve meşhur şehir Prizren’dir. Ak Drin nehrinin bir koludur. Ak Drin’den ayrılan Bistriça, Prizren’in ortasından geçer.







Bir günümüzü ayırdığımız Kosova'dan son otobüs saatiyle 19.00 sularında tekrardan Makedonya'ya geri dönmek için ayrıldık. 
Kosova'da çok fazla vakit geçiremedik ancak güzel bir anımız oldu o ülkeye dair...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ZÜRİH, İSVİÇRE

  6 Farklı ülkeli Avrupa turumun 5. rotası olan Zürih, İsviçre ! Zürih İsviçre'nin en büyük kentidir. 2018 yılında Zürih Belediyesinde n...